Philips DP-70 projector in tentoonstelling Philips Museum

back-to-the-country-part-six
Prijswinnaars ‘Back to the country’ bekend
12 februari 2018
Mei'se Mert 2018
Mei’se Mert 2018. Gezellige drukte bij Podium Hofdael
30 mei 2018

In de entree van Centrum Hofdael staat een originele gerestaureerde filmprojector van Filmhuis Hofdael tentoongesteld. Hiermee werd vroeger in bioscopen 70 mm films vertoond. De ontwikkelaar van deze projector, het Eindhovense Philips, kreeg voor dit product van wereldklasse in 1963, precies 55 jaar geleden, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences Award. Kortweg: een gouden ’technische Oscar’ voor de ontwikkeling van een innovatieve breedbeeld filmprojector, de DP70.

Philips DP70 Todd AO

Philips DP70 ‘Todd AO’ projector

Ter gelegenheid van de 90ste Oscaruitreiking zijn de DP70 én de gouden Academy Award voor het eerst voor publiek te zien in het Philips Museum. De expositie And the Oscar goes to…Philips is te zien van 2 maart tot en met 13 mei. Entree met toegangskaart. Voor Museumkaarthouders is entree gratis.

Win toegangskaarten voor het Philips Museum

De projector die in het Philips Museum staat opgesteld, komt uit de privé verzameling van vrijwilliger Emiel de Jong. Philips stelde het Filmhuis Hofdael graag een twintigtal vrijkaarten beschikbaar. Deze kaarten worden tijdens de komende filmvoorstellingen onder het publiek verloot. Meer over de tentoonstelling in het Philips Museum: klik hier.

Michael Todd

Filmproducer Michael Todd, de echtgenoot van filmactrice Elizabeth Taylor, vroeg Philips in 1954 een filmprojector te ontwikkelen voor zijn Todd-AO breedbeeldfilm. Jan Kotte, hoofdconstructeur van de Philips Cinemagroep, ging met zijn team aan de slag en ontwikkelde de DP70. Deze filmprojector was geschikt voor zowel de normale 35mm als de 70mm breedbeeld films. “De projector werd legendarisch vanwege de ingenieuze constructie, het bedieningsgemak en de beeldkwaliteit”, zegt conservator Sergio Derks. “De projector bleef decennialang in gebruik bij bioscopen overal ter wereld. Vanwege het grote succes kreeg de DP70 al snel de bijnaam ‘Dollar Prinses’. De Oscar vormde de bekroning op het werk.”

Filmsterren

Bij de Oscar-uitreiking van 1963 waren 2.500 gasten aanwezig, onder wie filmsterren als Sophia Loren, Gregory Peck en Audrey Hepburn. Ook drie medewerkers van Philips waren present om de onderscheiding in ontvangst te nemen. Gastheer van de avond was Frank Sinatra. Het Philips Museum toont foto’s daarvan en vertelt het verhaal achter deze bijzondere prestatie. Ook de gouden Technical and Scientifical Academy Award is aanwezig. Sergio Derks: “Het is de eerste keer dat deze Oscar wordt getoond aan het grote publiek. Dus wie dit bijzondere beeldje wil zien, is van harte welkom in het Philips Museum.”

1 Comment

  1. Will vd Goor schreef:

    Ik heb altijd als filmoperateur in het Chicagotheater in Eindhoven gewerkt met de DP 70,klasse projector,als ze bij jullie er nog een keer mee gedraaid wordt kom ik graag kijken,

    Met vriendelijke groet Will vd Goor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.