Zandzakken voor de deur

PIP bijna uitverkocht
5 oktober 2016

zandzakken-beschermen-centrum-hofdael

Zandzakken beschermen Centrum Hofdael

Zandzakken voor de deur, maatregelen tegen wateroverlast

De hevige regenbuien van afgelopen week zorgen voor veel wateroverlast in de regio. Ook de Kleine Dommel kwam ver buiten haar oevers, zo ver zelfs dat er direct maatregelen tegen overstroming van Centrum Hofdael genomen moesten worden.

Het vele regenwater zorgde voor een zware belasting van de beken in het gebied van Waterschap De Dommel. De volle capaciteit van het bekenstelsel waarmee al dat water moet worden afgevoerd is benut. Maar deze aanpassingen hebben nog niet kunnen voorkomen dat het water tot aan de ingang van het Centrum Hofdael kwam.

Om erger te voorkomen werden op diverse plekken uit voorzorg noodkades aangelegd. Zoals bij het Weverijmuseum in Geldrop.  De noodkades bestaan uit zandwallen of daar waar dat niet kan uit zandzakken. Het waterschap is vorige week begonnen met onderhoudswerkzaamheden aan een kade langs de Beerze in Spoordonk. Die moet nu wat worden ontzien van waterdruk.
Bij de Venbergse Watermolen is een fietspad over een lengte van 50 meter afgesloten omdat deze onder water stond.

Andere werkzaamheden bestonden voor een groot deel uit het waarborgen van de doorstroming van het water. Duikers onder wegen door worden blijvend gecontroleerd op verstopping. Stuwen staan zo laag mogelijk en op enkele plaatsen wordt nu met voorrang gemaaid. Het laten wegstromen van het vele water is momenteel de grootste zorg van het waterschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.