Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kasteel Geldrop 1350-1972 (door Andre Josiassen)

19 oktober 2023: 14:00 - 15:30

Gratis

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de dorpen in de regio, op het eerste kasteel van Geldrop, ‘De Burght’ genaamd en op de bouw van de woontoren, het tweede kasteel, rond 1350. De bestuursvorm in het feodale tijdperk, “de heerlijkheid met zijn heerlijke rechten”, komt aan de orde en uiteraard wie waren de bewoners c.q. eigenaren van het kasteel. Allereerst zijn dat de katholieke familie “Van Geldrop” met o.a. ridder Jan van Geldrop die het eerste deel van het nieuwe kasteel, de woontoren, bouwde. Kort daarna kwamen de bijgebouwen, “die voirborcht” genoemd.

In 1462 werd de heerlijkheid Geldrop verkocht aan Philip van Horne, heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten, eveneens katholiek en telg uit een oud adellijk geslacht in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Vijftig jaar later (1512) werd het kasteel door de Gelderse legers totaal verwoest. Door erfopvolging ging de heerlijkheid over op een zoon, broer of zus. Diverse bewoners/eigenaren worden nader belicht; wie waren zij en wat voor rol speelden zij in de geschiedenis. Een van hen, Amandus I van Horne, bouwde in 1616 een nieuwe ‘fraye edelmanswoninghe’, het huidige middenschip, dat nu ruim 400 jaar bestaat. En wist U dat het bisdom van ‘s-Hertogenbosch zes jaar lang bestuurd werd vanuit Kasteel Geldrop?

In 1768 komt de heerlijkheid in handen van Adriaan van Sprangh, een gepensioneerde ‘tolheffer’ uit Leiden. Door verval laat deze het kasteel drastisch renoveren. Het kasteel blijft tot 1972 in handen van deze protestante familie. Op alle personen wordt ingegaan maar uitvoerig op een van hen, de suikerfabrikant Hubertus Paulus Hoevenaar, die het kasteel drastisch liet verbouwen en een fraaie tuin liet aanleggen. En waar komt toch de achternaam van zijn vrouw ‘Holmberg de Beckfelt’ vandaan en wie was zij? Ook de wijze waarop hij zijn indrukwekkend fortuin heeft vergaard in voormalig Nederlands Indië (Indonesië) komt aan de orde evenals zijn nalatenschap en zijn zoektocht naar goede partners voor zijn dochters. De jongste dochter trouwde met een telg uit de bekende adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken. Ook deze familie krijgt uiteraard de nodige aandacht evenals de relatie met Kasteel Heeze en Slot Zuylen.
Middels diverse genealogieën/parentelen worden de familieverbanden toegelicht.

Andre Josiassen (juli 2019)
Power Point Presentatie – duur lezing ca. 2 x 45 min
Tel.nr. 040-2856370, email: ajosiassen@onsbrabantnet.nl

Gegevens

Datum:
19 oktober 2023
Tijd:
14:00 - 15:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie: