Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmhuis Hofdael presenteert de Japanse film Shoplifters

27 augustus 2021: 20:30 - 22:30

€6,50

Waar Shoplifters zijn naam vandaan haalt wordt al gauw duidelijk. Een volwassen man (Lily Franky, Like Father, Like Son) en jonge tiener geven elkaar geheime signalen in een supermarkt. Noedels verdwijnen stiekem in een tas, terwijl een winkelbediende de andere kant op kijkt. Het tweetal zijn de zogenaamde vader en zoon in een samengesteld gezin dat het met de wet niet zo nauw neemt.

‘Oma’ (Kirin Kiki, After the Storm) chanteert een gezin, ‘moeder’ steelt dasspelden in de wasserij waar ze werkt en ‘dochterlief’ werkt in een peepshow. Maar terwijl je dit als kijker te weten komt, leer je ze vooral ook kennen als een liefdevol clubje armoedzaaiers met een hechte band. Ze kiezen ervoor elkaars familie te zijn. Op een dag ontfermen ze zich over een 4-jarig meisje dat door haar echte ouders wordt mishandeld. Voelt het nog wel als kidnapping als de kleine ‘Lin’ liever bij haar nieuwe schijngezin is dan bij haar echte ouders?

Voor het eerst in 21 jaar heeft een Japanse regisseur de Gouden Palm gewonnen, en wel Hirokazu Kore’eda (Our Little Sister). In 1998 brak hij internationaal door met After Life en sindsdien bouwde hij aan een prachtoeuvre met films als Nobody KnowsStill Walking en I Wish. En dat is nog maar een greep. Hij is waarschijnlijk op dit moment de grootste werkende dramaregisseur in een land met een rijke filmtraditie.

Zijn warme, intieme stijl en sociaal-realistische vertellingen zijn bijna altijd onmiskenbaar Kore’eda. Ook werkt hij heel vaak met dezelfde acteurs, een kleine club van vertrouwelingen. Deze keer vernieuwt hij de samenwerking met Franky en de inmiddels helaas overleden Kiki.

In eigen land werd de film een enorme hit. ‘Eerlijk gezegd ben ik verrast’, heeft Kore’eda daarover gezegd tegen Variety, ‘maar blijkbaar heeft de prijs die de film won in Cannes dat effect gehad.’ Niet iedereen is echter lovend. De Japanse premier Abe was er niet over te spreken, en rechtse politici laken het negatieve beeld dat de film geeft van de Japanse samenleving. Kore’eda haalt de schouders erover op: ‘Ik zie het vooral positief in dat deze film meer mensen bereikt dan al mijn eerdere werk.’

De film start altijd om 20.30 uur en een kaartje bedraagt 6,50 euro. Er is geen pauze.

Bestel hier je tickets

 

Gegevens

Datum:
27 augustus 2021
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6,50
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,