Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD Lezingencyclus ‘De Rode Draad’: De natuur rondom Landgoed Kasteel Geldrop

7 april 2022: 14:00 - 17:00

Gratis

Lezingencyclus ‘De Rode Draad’: De weldadige natuur rondom Landgoed Kasteel Geldrop door de bomenwerkgroep van IVN-Geldrop. De geschiedenis van de Engelse landschapstuin bij het kasteel van Geldrop begint bij de familie Hoevenaar. Het was deze familie die de tuin omstreeks 1870 liet aanleggen. Deze stijl is een reactie op de rechtlijnigheid van de renaissance- en baroktuinen.

Enkele typische kenmerken van de Engelse landschapstuin zijn hier nog terug te vinden:

  • Het huis staat op een verhoging
  • Rechte paadjes zijn alleen vlak om het huis te vinden
  • Op grotere afstand is alle rechtlijnigheid vermeden om het landschappelijk karakter zoveel mogelijk te laten uitkomen. Dit wordt geaccentueerd door de opbouw van de tuin uit gazons en weiden, afgewisseld met losse groepen loofbomen. De boomgroepen en struiken zorgen voor omlijsting van lange doorzichten. De beplanting is heel gevarieerd.

In de loop der jaren is er veel veranderd, vooral door de groei van de bomen. De bodemflora en de dierenwereld hebben zich daarbij aangepast. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich het veelzijdige parklandschap dat er nu is. De ontwikkeling van het park werd steeds begeleid door menselijke activiteiten. Soms was het nodig om bomen te vellen. Er werden ook nieuwe bomen geplant. Het is interessant om te zien en te horen welke flora en fauna er op het ogenblik in de Engelse landschapstuin aanwezig is en hoe die zich in de loop der jaren heeft kunnen ontwikkelen.

Iedere eerste donderdag van de maand organiseert Eric Kolen een lezing in het kader van de Lezingencyclus ‘De Rode Draad’. De lezing start steeds om 14.00 uur en de toegang is altijd gratis.

Vooraf is het mogelijk om gebruik te maken van een uitgebreid lunchbuffet met soep en salade voor € 7,50. Opgeven voor deze lunch kan voor woensdag via 040-2869119 of via een mail naar info@hofdael.nl.

Gegevens

Datum:
7 april 2022
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags: