Van der Putt verzet zich tegen tewerkstelling van dorpsgenoten tussen 18 en 35 jaar
Karel van der Putt, ze noemen hem Henri, is geboren op 17 december 1887 in Eindhoven. Op 51-jarige leeftijd wordt hij benoemd tot burgemeester van Geldrop. Hij bekleedt er het ambt van 1 juni 1939 tot 6 juli 1944. In de periode 1940-1944 zet hij zich in voor het verzet tegen de Duitse bezetters. In zijn functie heeft hij toegang tot het gemeentelijk persoonsregister. Doordat hij in staat is het bestand te manipuleren, zorgt hij er onder meer voor dat medeburgers uit de Arbeitseinsatz worden gehaald en dat Joden onderduikadressen krijgen.
In de laatste jaren van zijn burgemeesterschap leidt hij ook de verzetsgroep ‘Geldrop’. Het is een verzetsgroep van burgemeesters uit de regiogemeentes Geldrop, Heeze, Leende, Bergeijk, Maarheeze, Budel, Someren, Asten en Veldhoven. Deze burgemeesters spreken af passief verzet te bieden aan de Duitse overheersers. Zo voeren ze heel bewust bepaalde opdrachten met grote vertraging uit, of zo mogelijk helemaal niet. Bekend is het voorval waarbij dertig arbeiders moeten worden aangewezen voor de aanleg van bunkers in Zeeland. Van der Putt maakt er bezwaar tegen. Er gaan uiteindelijk toch dertig man aan het werk. In een tweede groep gaat hij zelf mee. Andere verzetsmensen vinden dit niet gepast en stellen het beleid van de burgemeester ter discussie.
Ook de Duitsers zit de zaak niet lekker. Van der Putt en een zestal collega’s, waaronder Manders (Leende), Serraris (Heeze), Smulders (de Beerzen) en Magnee (Bergeijk), worden opgeroepen zich te melden voor een verhoor. De ondervragers vinden hun verweer ondermaats. De burgemeesters worden daarom gearresteerd en in Kamp Vught gevangengezet.
Met een vergelijkbaar transport wordt Van der Putt naar Duitsland afgevoerd
Van der Putt wordt als de aanstichter van alles beschouwd en overgebracht naar een concentratiekamp in Duitsland, eerst naar Sachsenhausen bij Berlijn en later naar Bergen-Belsen.
Wat er in die tijd met hem is gebeurd, is onduidelijk. Aangenomen wordt dat hij in Bergen-Belsen of tijdens een evacuatietransport naar Stettin (Polen) is overleden, of dat hij kort na de bevrijding van deze kampen in de Russische zone is bezweken. In 1951 wordt hij officieel doodverklaard. Een van de straten van Geldrop draagt zijn naam. Meer info over Henri van der Putt en de kampen waar hij gevangen wordt gehouden: Vught, Bergen-Belsen en Sachsenhausen > klik op de ‘buttons’
1 Comment
Geen vermelding van de ongekende activiteiten die Henri van der Putt deed in de oorlog ten behoeve van christelijke niet-ariërs, zoals deze groep door de Duitsers getypeerd werd. (als Jood bleven zij beschouwen wie drie of meer Joodse voorouders had.) Hij is daarvoor in 1971 postuum geëerd. voor details zie verzet.hulp.site