Het Verzet. Jan Heurkens

Het Verzet. Harrie van Gestel
31 juli 2019
Het Verzet. Karel (Henri) van der Putt
1 augustus 2019

Het Verzet. Jan Heurkens

Bevrijdingsfeer Vervalsen persoonsbewijzen

Heurkens is actief betrokken bij de vervalsing van persoonsbewijzen

Jan is geboren op 16 juli 1907 in Nederasselt. Hij trouwt op 4 mei 1935 met Bets van Grootel en het echtpaar betrekt een woning in de Stationstraat 6 in Geldrop. Heurkens is in dienst van de gemeente Geldrop als Gemeentesecretaris. Hij is, net zoals burgemeester Karel van der Putt, al vroeg in de oorlog actief in het verzet tegen de Duitse bezetters.

Persoonsgegevens onder handbereik

Als gemeentesecretaris kan hij bij de persoonsregisters en weet zo gegevens te veranderen, persoonsbewijzen te vervalsen en bonkaarten voor onderduikers te maken. Ook helpt hij neergestorte vliegeniers aan onderduikadressen. In tegenstelling tot Van der Putt, is Heurkens aangesloten bij een landelijk georganiseerde verzetsgroep en heeft hij ook directe contacten met lokale geestelijken en verzetsmensen in Heeze.

In restaurant Hof van Holland wacht de SD geduldig op de thuiskomst van Jan Heurkens

Risico’s ingecalculeerd

Na een overval op het distributiekantoor van Geldrop en het gemeentehuis van Mierlo duikt Heurkens onder. Om af te wachten wat de Duitsers doen. Helaas is er in Eindhoven iemand gaan praten. Het blijkt een infiltrant in de verzetsgroep te zijn, waar ook Jan Heurkens deel van uitmaakt. De infiltrant geeft de namen van de leden van de verzetsgroep door aan de Duitse Sicherheitsdienst, die vervolgens 17 mensen oppakt en gevangenzet. Onder hen de leden van de groep die de overval op het distributiekantoor hebben gepleegd. Maar als lijkt dat Jan niet bij de gezochten behoort, komt hij weer naar huis. Wel omzichtig, want je weet maar nooit. En een week later, nota bene op de verjaardag van zijn vrouw, wordt Jan Heurkens toch gearresteerd. Zijn huis is dan al een paar dagen vanuit het restaurant Hof van Holland, aan de overzijde van zijn huis, geobserveerd.

Bevrijdingsfeer Overval op gemeentehuis Mierlo

Overval op het gemeentehuis van Mierlo luidt het einde van de verzetsgroep in

Het onherroepelijke einde van een complete verzetsgroep

Met Heurkens vangt de Sicherheitsdienst een grote vis: ze beschouwt hem als de leider van de verzetsgroep. Jan Heurkens wordt overgebracht naar Haaren voor hardhandige ondervragingen en later naar Kamp Vught waar hij bij andere leden van verzetsgroepen wordt geplaatst. Ook burgemeester Van de Putt was (later) een van de gevangenen daar. Jan wordt uiteindelijk voor z’n daad ter dood veroordeeld en op 9 augustus 1944 in Kamp Vught door een vuurpeloton doodgeschoten. Heurkens werd 37 jaar.

Meer info over Jan Heurkens en Kamp Vught: klik op de buttons.
Verzet in de regio Kamp Vught

Andere bekende Geldropse verzetsmensen
Henri van der Putt Harry van Gestel

Fietsroute, uitgezet door Heemkundekring Myerle:
Fietsroute

1 Comment

  1. Gerard Smelt schreef:

    Jan Heurkens is nooit veroordeeld. Het was een Deppner-executie. Na Hitlers Niedermachungsbefehl was het Deppner die lijsten opstelde van gevangenen in Vught die zonder vorm van proces gefusilleerd moesten worden.
    Voor extra details zie website verzet.hulp.site

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.