Van Gestel wordt tijdens een razzia in Eindhoven opgepakt
Harrie is de oudste zoon in een gezin van acht kinderen en 22 jaar oud bij het uitbreken van de oorlog. Van beroep is hij machinebankwerker en in dienst bij Zweegers landbouwmachines in Geldrop. Gedurende de oorlogsjaren is hij bij Philips gaan werken op de afdeling voor montage van productiemachines.
Vader van Gestel heeft de zorg over nog zeven andere kinderen waarvan er drie in de leeftijd zijn van 16 tot 20 jaar. De buurman van de familie Van Gestel, een politieagent, waarschuwt het gezin om de oudere kinderen aan een baan te helpen. Daarmee kan worden voorkomen dat ze in Duitsland dwangarbeid moeten gaan doen. Maar ook bij Philips zijn de jonge vaklui niet veilig. Na het werk, op weg naar huis, wordt Harry opgepakt en op transport naar Duitsland gezet. Al snel komt hij erachter dat de controles op het transport matig zijn. Hij weet bij de Duitse grens (Kaldenkirchen) aan z’n bewakers te ontsnappen. En binnen een week is Harrie weer thuis. En ook omdat hij zijn verkering Annie Wassink zo mist. Maar eenmaal terug in Nederland is Harrie hier dus illegaal.
Van Gestel komt via een zwager van Annie Wassink in contact met het verzet en besluit zich bij erbij aan te sluiten. Aanvankelijk brengt hij onderduikers onder bij boeren in de omgeving van Geldrop en Eindhoven. Hun belangrijkste adres is de boerderij van boer De Koning in Heeze. Daar zijn al vier zonen en een zwager actief in het verzet. De verzetsgroep wordt groter en bestaat uiteindelijk uit 35 personen. Om de onderduikers in leven te kunnen houden zijn bonkaarten nodig. Harrie sluit zich daarom aan bij een groep die overvallen op distributiekantoren en gemeentehuizen plant en uitvoert, waaronder die van Mierlo, Heeze en Geldrop. Harrie moet in die tijd al in contact hebben gestaan met Jan Heurkens en Karel van der Putt.
De boerderij van de familie De Koning blijkt uiteindelijk geen ideaal onderduikadres
De verzetsgroep krijgt verder vorm als ze zich aansluit bij een landelijke organisatie. De Duitsers hebben echter een mol in de groep weten te plaatsen. Op de boerderij van De Koning loopt iedereen in de val. De gevangenen worden in Haaren verhoord en later in Kamp Vught opgesloten. Als Adolf Hitler besluit dat alle verzetsmensen als terroristen moeten worden beschouwd, is het doodvonnis voor deze verzetsgroep een feit. Op 9 augustus 1944 wordt de groep door een vuurpeloton doodgeschoten; Harrie van Gestel sterft op 26-jarige leeftijd. Slechts enkele briefjes aan zijn ouders herinneren aan die tijd. Pas in november worden de familie en zijn verloofde van de executie op de hoogte gesteld.
Meer info over Harrie van Gestel en Kamp Vught: klik op de buttons.