De bevrijding van Geldrop en Mierlo van dag tot dag

Wetenswaardigheden over de oorlogsjaren in Geldrop en Mierlo
31 juli 2019
Operation Market Garden
31 juli 2019

De bevrijding van Geldrop en Mierlo van dag tot dag

Zondag 17 september 1944

Het Britse leger trekt vanaf het Kempisch kanaal in België richting Valkenswaard. Vanuit Engeland stijgen 2000 vliegtuigen op met manschappen en materieel. Aan boord Amerikanen, Britten en Polen. Terwijl de eerste airborns in hun droppingszones landen, schieten de Britten een bres in de Duitse verdedigingslinies zuidelijk van Valkenswaard. Maar de Luikerweg is een niet gemakkelijk te veroveren route. Ze weten een smalle corridor vrij te maken en te behouden.

Op 19 september trekken de eerste bevrijders Geldrop binnen

Maandag 18 september 1944

Valkenswaard wordt bevrijd en op dezelfde dag Eindhoven ook. Het leger kan nog niet verder omdat de brug bij Son door Duitse soldaten is opgeblazen. Het gebied eromheen is wel veroverd. De brug wordt met man en macht gerepareerd. Maar de flanken van de geallieerden blijven kwetsbaar en Duitse soldaten hergroeperen zich, onder andere in de buurt van Geldrop en Mierlo. En bij Helmond wordt vanuit Venlo al een hele Duitse tankdivisie samengetrokken.

Dinsdag 19 december 1944

Tegen de middag trekken de eerste bevrijders Geldrop binnen. Lopend en met licht materieel rijden ze vanuit Eindhoven ons dorp binnen. De Duitsers hebben zich dan al teruggetrokken in de richting van Mierlo en Mierlo-Hout. Ze hebben ook hun gewonden uit het St. Annaziekenhuis meegenomen. De inwoners van Geldrop steken hun vlaggen uit en halen oranje wimpels en strikjes tevoorschijn. Iedereen is blij en uitgelaten en de bevrijders worden als helden onthaald. De militaire voertuigen zijn bezienswaardigheden. En de soldaten delen graag lekkers en sigaretten uit. Maar veilig is het niet op straat. Er klinken nog steeds schoten. Geldroppenaar Henk van de Velden wordt in de Sluisstraat door een verdwaalde kogel dodelijk getroffen.

Een deel van de bevrijders gaat verder in de richting van Mierlo. De dorpelingen worden echter teleurgesteld, want het betreft slechts een verkennende eenheid die niet verder gaat dan het Eindhovens kanaal. Na beschietingen door de Duitsers trekken de geallieerden zich terug naar Geldrop. Terwijl Geldrop al wordt gezuiverd van Duitse soldaten, moet Mierlo nog even op de bevrijders wachten.

Tanks worden samengetrokken voor een aanval op Mierlo en Helmond

Het St. Annaziekenhuis wordt ingericht als militair hospitaal en de geallieerden besluiten in Geldrop hun hoofdkwartier te vestigen. Inmiddels worden troepen bijeengebracht om via Mierlo en Mierlo-Hout de Duitse troepen bij Helmond aan te vallen. Hiermee willen ze een acute dreiging op de flanken van de hoofdmacht wegnemen.

Terwijl iedereen blij en uitgelaten is, woedt de oorlog in de buurt van Geldrop in alle hevigheid verder. In de nacht van dinsdag op woensdag bombarderen de Duitsers de stad Eindhoven. Wat op een bevrijdingsvuurwerk lijkt, is in werkelijkheid bittere ernst.

Woensdag 20 september 1944

De Duitsers zijn weer terug in Mierlo. Klaar om de strijd aan te gaan met geallieerden in Geldrop en Eindhoven. In elk geval houden ze een bruggenhoofd aan de zuidelijke kant van het Eindhovens kanaal in bezit. Maar heel actief wordt het niet omdat de Duitsers nu ook vanuit het oosten (Someren, Heeze en Geldrop) door een Engelse pantserbrigade wordt bedreigd. De Duitsers besluiten zich terug te trekken en langs de noordkant van het kanaal richting Son op te trekken. Er wordt hevig gevochten in Mierlo en omgeving. De Duitsers houden lang stand om zoveel mogelijk materieel veilig te stellen. Bewoners van Mierlo zitten letterlijk tussen twee vuren in.

Op 21 september wordt Mierlo bevrijd en een dag later Mierlo-Hout

Donderdag 21 september 1944

Bij één van de beschietingen is een granaat in een schuilkelder gevallen. Alle dertien mensen die er een veilig onderdak hebben gezocht, worden gedood. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Mierlo. Inmiddels rukken de geallieerden uit alle richtingen op. In Geldrop worden honderden tanks en gepantserde voertuigen geteld. De bevrijding van Mierlo diezelfde dag nog, smaakt wrang. De laatste Duitsers trekken zich terug in de richting van Helmond. De geallieerden nemen hun posities over en zorgen voor voldoende versterkingen. Mierlo is voor de tweede keer bevrijd en dat zal zo blijven. Zo zijn zowel Geldrop als Mierlo zonder noemenswaardige tegenstand in geallieerde handen gekomen.

Wetenswaardigheden over de oorlogsjaren in Geldrop en Mierlo. Klik op de button.
Wetenswardigheden

Fietsroute, uitgezet door Heemkundekring Myerle:
Fietsroute

2 Comments

  1. Liesbeth schreef:

    Valkenswaard werd op 17 seprember bevrijd. De Britse geallieerden bleven en pas op 18 september kwamen ze in Eindhoven waar zmde Britten de Amerikanen ontmoette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *